Alapszabálya szerint „az Akadémia célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.”
A kilencvenes évek elejének változási hullámát magával ragadva az Akadémia alapítói a magyar borkultúra hírnevét szerették volna helyreállítani nemcsak Európában, hanem az egész világon.
Feladatuk volt a bortermelés radikális átalakításának elősegítése és támogatása, a termelési eszközök korszerűsítésének ösztönzése, a bortermelők oktatása és közelebb hozása a borkedvelőkhöz, egyszóval a kommunista bortermelés évtizedes múltjának eltörlése és felváltása egy modern borászattal, a legmodernebb technológiák és modern marketingeszközök bevezetésével, valamint a borturizmus ösztönzése Magyarország valamennyi borvidékén.
Az Akadémia közjogi státuszú szakmai szervezetként helyi, regionális és országos szinten fogja össze a bortermelőket, és aktívan koordinál számos fejlesztési és promóciós programot.
Az Akadémia jelenleg 135 rendes, 28 tiszteletbeli és 15 örökös tagot számlál. A szőlész-borász társadalom elismert személyiségei mellett tagjai között tudhat művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket. Az Akadémia elnöke Koch Csaba borász, a főtitkári és kincstárnoki teendőket Taschner Kurt István borász látja el. A szervezet tevékenységével kapcsolatos operatív irányítást a tagság összetételét reprezentáló hét alelnök látja el. Név szerint: Dr. Balla Géza, Bock József, Gálné Dignisz Éva, Nyitrainé dr. Sárdy Diána, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Vesztergombi Csaba és Dr. Zelnik József. A Felügyelő Bizottság elnöke Keményné Koncz Ildikó, munkáját segítik Borbély Tamás és Figula Mihály bizottsági tagok.
A Koch család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a magyarországi Hajós vidékén. Koch Csaba egyik őse már 1748-ban az akkori Magyar Királyság Bács megyei Császártöltés településének tizenhárom alapítója közül az egyik volt, ahol a térség első borkereskedőjeként saját szőlőt termesztett és saját bort készített. A bor szeretete azóta apáról fiúra szállt.
Csaba a szegedi József Attila Tudományegyetemen biológiát tanult, ahol agrármérnökként végzett, majd a kecskeméti Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán szőlész-borász mérnöki tanulmányokat folytatott. Csaba 1991-ben, friss egyetemistaként kapta meg nagyapjától az első szőlősorokat, a többi már történelem.
Ma már több mint 130 hektárnyi szőlőbirtok tulajdonosa és vezetője, több mint 80 alkalmazottal. Folyamatosan keresi az új lehetőségeket a szőlőtermesztési és borászati módszerek javítására és fejlesztésére.
2019-ben az „Év borásza”, 2014-ben pedig az „Év borászata” címet kapta birtokán. Borai számtalan aranyérmet nyertek számos európai borversenyen.
2022-ben, abban az évben, amikor a Magyar Bor Akadémia megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte, Koch Csabát 30 évesen választották meg új elnöknek.
tiszteletbeli elnök
titkár
alelnök
alelnök
alelnök
alelnök
alelnök
alelnök
alelnök
Keressen minket
Tel: +36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu
Copyright © 2023 Magyar Bor Akadémia. All Rights Reserved. | Designed by WhiteSand