A Magyar Gasztronomia rövid töténete:
A magyar konyhára az évszázadok során – köszönhetően Közép-Európa szívében elfoglalt egyedülálló földrajzi helyzetének – a szomszédos országok konyhakultúrája nagy hatással volt, miközben megőrizte eredeti hagyományait, gyökereit és jellegzetességeit, amelyek a 10. század eleji magyar törzsek nomád életmódjára nyúlnak vissza, amikor a magyar konyha alapját a birkahús és a baromfi alkotta.
Azóta a magyar konyhaművészet az ország történelmi korszakaihoz kötődő átalakulások és hatások sorozatán ment keresztül.
Már a Magyar Királyságot megalapító István király idején, felesége, a bajor királyi családból származó Gizella ösztönzésére a német konyha és cukrászat kezdett el kezdeti hatást gyakorolni a hagyományos magyar konyhára.
Később, Mátyás király uralkodása idején második felesége, Beatrix olasz király úgy döntött, hogy olasz szakácsokat és konyhaművészeti gyakorlatot vezet be a magyar udvarba. Így kezdődött az olyan új alapanyagok, mint a hagyma, a gesztenye, a fokhagyma, a sáfrány, a zsemlemorzsa, a tészta, a sajt és a gyümölcsök használata a magyar konyhában.
Majd a 17. és 20. század között, az Osztrák-Magyar Monarchia idején az osztrák gasztronómián keresztül számos francia konyhaművészeti gyakorlat épült be a magyar szokásokba. A levesek és előételek megjelentek az étlapokon, és a több fogásból álló, hosszú, takarékos étkezések váltak általánossá.
Ugyancsak ebben az időben, a híres „Kiegyezés”, az 1867-es, az Ausztria-Magyarország kettős monarchiát létrehozó egyezmény után született meg a modern magyar nemzeti identitás, és ezzel együtt a magyar nemzeti konyha is. A magyar gulyás, a csirkepaprika és a piros paprika használata hamarosan a Habsburgokkal szembeni magyar politikai ellenállás jelképeivé váltak.
A második világháborút követő kommunista korszak Magyarországon katasztrofális volt a magyar gasztronómia számára. Ebben az időszakban teljesen elhanyagolták a magas szintű gasztronómia fontosságát és finomságát.
A magyar gasztronómiai kultúra csak az 1990-es évek elején éledt újjá. A fiatal séfek új generációja és az új éttermek virágzása a magyar gasztronómia új korszakának diadalmas kezdetét jelentette. 2022 végére Magyarországnak már egy tucat Michelin-csillagos étterme volt, visszahelyezve a magyar gasztronómiát az őt megillető helyre a világ legkeresettebb konyhái között.
– A magyarországi Michelin-éttermek listája :
o X
o Y
o X
– A Gerbeaud Kavéház rövid töténete
– Egyéb éttermek